Hogyan táplálkozz, ha cöliákiás, vagy gluténérzékeny vagy

Ha gluténérzékeny vagy cöliákiás vagy, nagy gondot kell fordíts a megfelelő táplálkozásra; tudni kell pontosan, hogy mit kell kerülni, illetve azt is, hogy milyen alternatívákkal lehet pótolni ezeket a gabonákat.

Akkor is, ha nem okoz maradandó – cöliákiához hasonló – egészségkárosodást, fontos a gluténtartalmú élelmiszerek teljes kizárása az étrendből, ha valaki érzékeny rá. Tudni kell, hogy a glutén kiürülése a szervezetből 3-6 hónap! Tehát ha csak egyszer – egyszer eszünk olyat, amiben van glutén, akkor is folyamatosan szennyezzük a szervezetünket vele! Miért ártalmas?

 • egyrészt a lebontásával nem tud mit kezdeni a szervezet (méreganyagnak tekintendő),
 • másrészt olyan hosszú idő alatt ürül ki, hogy így folyamatos terhelésnek van kitéve a szervezet akkor is, ha csak pár hetente vagy havonta eszik valaki egy kis glutén tartalmú ételt, azzal a felkiáltással, hogy az biztos nem árt. De igen! Egy kis mennyiség is ártalmas a szervezetnek!

Mi tartalmaz glutént?

Nagyon fontos tudnunk, hogy mi tartalmaz pontosan glutént. Sajnos sokan nem tudják még étteremben, étkezdékben sem, így nem hagyatkozhatunk másokra ebben a kérdésben! Tehát, az alábbi gabonák, termékek tartalmaznak, tartalmazhatnak glutént:

 • búza minden fajtája, teljes kiőrlésű is!
 • rozs
 • árpa
 • zab – alapból nem tartalmaz glutént, de olyan üzemben kerül feldolgozásra, ahol  szennyeződhet gluténnel, ezért csak a GM zab az, ami biztosan gluténmentes!
 • a fenti alapanyagokból készült minden élelmiszer: kenyér, pékáru, tészta, sütemény, stb.
 • továbbá figyelni kell arra, hogy az élelmiszeripar rengeteg termékbe használja adalékanyagnak, állományjavítónak a glutént. Ezért az összetevőket alaposan meg kell nézni minden terméken!

Tanácsok cöliákiások és gluténérzékenyek táplálkozására

Akinél kiderül, hogy fennáll gluténérzékenység vagy cöliákia, általában az első reakció az ijedelem: hogy akkor mit fogok tudni enni?!  A gluténérzékenység szerinti étkezés manapság egyre könnyebben kivitelezhető.  Nagyon sok gluténmentes termék kapható a növekvő igény kielégítésére. Nagy választék érhető el bioboltokban, és már több élelmiszerbolt is kínál alapélelmiszereket GM változatban. Az éttermek is egyre felkészültebbek ezen a téren, és az étlapon jelölik a gluténmentes fogásokat.

Hasonló a helyzet a cöliákiások esetében is, azzal a különbséggel, hogy náluk egy kis szennyeződés is komoly tüneteket okozhat, így semmi esetre sem fogyaszthatnak olyan termékeket, amelyek olyan feldolgozó üzemekben készülnek, ahol szennyeződhetnek. Az általuk fogyasztott élelmiszerek nyomokban sem tartalmazhatnak glutént!

Mivel pótolhatjuk a gluténtartalmú élelmiszereket?

Összegyűjtöttük a lehetséges alternatívákat, ezekből mindenki kipróbálhatja az ízlésének és pénztárcájának leginkább megfelelő élelmiszereket. A legegyszerűbben elérhető és egyben a legolcsóbb lehetőség: a kukorica (aki nem allergiás rá), rizs, GM zab, köles.

 • gabonák: kukorica, köles, rizs, GM zab, hajdina, quinoa, amarant
 • liszt: fentiekből készült lisztek, továbbá maglisztek (szezámmag), útifűmaghéj- gesztenye-, kókusz-, zöldbanánliszt, hüvelyesekből készült lisztek (csicseriborsó, sárgaborsó), tápióka
 • kenyér, pékáruk: fenti lisztekből készült termékek
 • tészták: kukorica-, rizs-, üvegtészta, ezek a legegyszerűbb alternatívák, de elérhetőek hajdinából, kölesből, csicseriborsóbó készült tészták és paleo tészták (magvakból) is.
Mi ezeket a gluténmentes alapanyagokat használjuk az Energia Konyhán.

Minden esetben meg kell győződni arról, hogy a termék nem tartalmaz glutént. Ezt felirat jelzi: gluténmentes, gliadinmentes, lisztérzékenyek, cöliákiások is fogyaszthatják, vagy áthúzott búzakalász ábrával jelölik. Sajnos sok késztermék előállítása során használnak glutént tartalmazó adalékanyagokat (pl. tejtermékek, felvágottak), és sok termék szennyeződhet a gyártás, csomagolás során. 

Megoldás mind cöliákiások, mind gluténérzékenyek számára!

Gluténmentes alapanyagok főzésnél, sütésnél igencsak másképp viselkednek, mint a megszokott búza. Ha otthon szeretnél főzni az sok kísérletezést és türelmet kíván. Ha inkább könnyebb megoldást választ, akkor ajánljukgluténmentes, legmodernebb technológiát biztosító konyhánkban készült ételeinket, amiketcöliákiások is fogyaszthatnak. Mindennap kínálunk főételeket, valamint leveseket és desszertet is találsz nálunk. Fogásaink nem csupán gluténmentesek, hanem tej- tejtermékmentesek, illetve laktózmentes is található, valamint nem tartalmaznak hozzáadott cukrot-, adalék,- és tartósítószereket sem! Amellett, hogy alaposan megválogatjuk alapanyagaink minőségét, fontos vezérelv nálunk, hogy amit főzünk, az finom és ízletes is legyen!

Győződj meg erről magad is, nézd meg étlapunkat és rendelj egészséges, garantáltan gluténmentes és tápláló ételeket! 

Megnézem az étlapot!