IR diéta működőképesen – 160g diéta kicsit másképp

Inzulinrezisztenciás diétába beilleszthető Metabolic Typing Energia Konyha ételek

Tekintsd meg étlapunkat ide kattintva!

Mi a Metabolic Typing Energia Konyha IR ajánlás lényege?

Metabolic Typing anyagcseretípuson alapuló táplálkozás IR ajánlásának a céljahogy a szénhidrát-anyagcsere kibillenésével kialakult folyamat visszaforduljon a szervezetben. Az elsődleges szempont IR diéta esetén – bármilyen is az anyagcsere típusod, bármilyen állapotban van a szervezeted – a hasnyálmirigy kímélése, annak érdekében, hogy a megfelelő inzulintermelés helyreálljon.  A megoldás nemcsak annyi, hogy figyelünk a szénhidrátfogyasztásra.

 A Metabolic Typing Energia Konyha ételeinek egyes fogásait úgy állítottuk össze, hogy azok támogatják az inzulinrezisztenciások és cukorbetegek speciális étkezését.  Ha IR-es vagy, tudod jól, hogy a problémád visszafordítható, azonban ahhoz, hogy sikeresen és tartósan rendeződjön az egészségi állapotod, a legfontosabb a táplálkozás!

Hasnyálmirigy kímélése, inzulintermelés helyreállítása

Mi mindenre figyelünk az IR ételek összeállításánál?

 • Kínálatunkban nincsenek finomítatlan, gyorsan felszívódó szénhidrátok, amik hirtelen megemelik a cukorszintet.
 • A Metabolic Typing Energia Konyha minden étele – de főleg a fehérje típusúak – IR barátak, a megelőzést is szolgálják. Mert a lassan felszívódó gabonák mellőzésén túl cukor helyett steviával és eritrittel édesítünk.
 • A szénhidrát mellett fontos, hogy fogyassz kellő mennyiségű fehérjét és zsiradékot, mert ezek lassítják a szénhidrátok felszívódását. Ha minden étkezésnél viszel be az anyagcsere típusodnak megfelelő arányú és mennyiségű fehérjét, zsiradékot is, ez segíteni fog a vércukorszint ingadozásának elkerülésében.
 • IR kínálatunk tej- és tejtermékmentesek, ugyanis a tejcukor (laktóz) és a tejfehérje (kazein) vércukorszint emelő hatása magas és az inzulintermelést is 6-8-10-szeresére emeli a szervezetben, ami megterheli a hasnyálmirigyet. Tehát a laktózmentesség sem elég IR, cukorbeteg diétában!
 • Mellőzük a glutén tartalmú élelmiszereket, mert ezek nagy mennyiségben tartalmaznak gyorsan felszívódó szénhidrátokat. Továbbá a glutén és a kazein a két legnehezebben emészthető fehérje, ami leterheli az emésztésedet – hosszútávon gyulladást okozva a belekben – és gátolja a szervezetedben a regenerációt.
 • Az  IR ikonnal jelölt ételeink pedig további kritériumoknak is megfelelnek, amelyek támogatják IR diétádat és nem fognak vércukorszint ingadozást okozni. Ezek az IR ételeink nem tartalmaznak burgonyát, kukoricát, hüvelyeseket valamint alacsony a glikémiás terhelésük.
 • A 160g –os diéta szerint javasolt szénhidrát bevitelt is tartani tudod, ha szeretnéd. A fehérje típusú bővített adagú fogások az alapanyagokon túl olyan arányban tartalmaznak szénhidrátot, ami beilleszthető a 160g-os diétába! Annak megfelelő mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, mellyel biztosíthatod a napi javasolt szénhidrát bevitelét.
 • Ételeink nagyrészt kókuszzsírban és libazsírban készülnek, mert így könnyebben emészthetőek, és főzéskor, sütéskor a hő hatására nem keletkeznek a szervezet számára káros transzzsírok.
Lassú felszívódású gabonák fogyasztása javasolt

Ha ezekre is figyelsz még, biztosan hatékony lesz az IR diétád!

 • HASNYÁLMIRIGY TEHERMENTESÍTÉSE: A másik fontos szempont amellett, hogy mit eszel, a hasnyálmirigy tehermentesítése. Ehhez tarts hosszabb időt, min. 4 órát két étkezés között. A gyakori étkezések állandó inzulintermelést váltanak ki, emiatt folyamatosan terhelt a hasnyálmirigy működése. Adj időt az étkezések között, hogy regenerálódni tudjon a hasnyálmirigy, ezzel mellesleg a gyomrodnak és az emésztésednek is jót teszel!
 • MEGFELELŐ KCAL BEVITEL: Amennyiben a szervezet megkapja a számára szükséges tápanyagokat a megfelelő kcal mennyiségben és arányban, akkor ezt az időtartamot éhezés nélkül könnyen kibírja, sőt még regenerálódni is van lehetősége, ami a gyógyulás elengedhetetlen része.
 • GYORSFELSZÍVODÁSÚ SZÉNHIDRÁTOK KERÜLÉSE: Kerüld a cukor, gyümölcs, alkohol fogyasztását!
 • NE NASSOLJ: Két étkezés között ne legyen nasi, péksüti, kávé, kóla! Hidd el, ha rendszeresen a tápanyag arányaidnak megfelelően eszel, akkor kevesebb étel is elég lesz, hosszabb ideig tart a jóllakottság érzés, és nem fogod kívánni a különböző stimuláló ételeket, italokat.
 • METABOLIC TYPING IR RENDSZERES ÉTELEK FOGYASZTÁSA: Ha nem tudod anyagcsere típusod, kezdj el fehérjetípusúaknak kínált ételeinkből IR jelölésűeket választani, mivel ezek terhelik legkevésbé a hasnyálmirigyet. Valószínűleg pár héten belül tapasztalni fogsz pozitív változásokat: enyhülnek a falási rohamok, múlik a fáradékonyság, a koncentráció hiány, emelkedik az energiaszint.
IR szűrés beállítása az étlapon

A fentiek alapján a Metabolic Typing Energia Konyha ajánlásai azon túl, hogy megfelelnek a 160g-os diétának, de annál sokkal többet nyújtva segítenek a szervezet egyensúlyi működésének visszaállításában és a gyógyulás, jó közérzet helyreállításában!

Amennyiben szeretnéd pontosan tudni szervezeted igényeit, gyere el anyagcseretípus mérésre. Jelentkezni ide kattintva lehetséges